Vijf tips als je als ZZP’er wilt gaan payrollen

Payrollen als ZZP’er

Overweeg jij als ZZP’er te gaan payrollen? Dan is het aan te raden eerst grondig onderzoek te doen naar payrollbedrijven. Waar moet je dan zoal op letten? Is het puur een kwestie van kiezen voor de scherpste marge? Of verschillen de payrollbureaus ook nog in de te leveren service, modernisering in techniek en het aanbod aan diensten? Lees in dit blog vijf tips voor als jij als ZZP’er wilt gaan payrollen.

Tip 1: Ga niet alleen maar af op de marge

De marges die payrollbedrijven stellen, kunnen behoorlijk verschillen. Niet alleen in waarde, maar ook in waar de marge over berekend wordt. Denk aan uurtarieven met of zonder BTW. Of denk aan tarieven per dienst in plaats van per uur. Vraag eerst zorgvuldig na bij het payrollbureau hoeveel je precies waarvoor betaalt. En of dit inclusief of exclusief BTW is. Zo kom je niet voor nare verrassingen achteraf te staan.

Tip 2: Ga na of ze pensioenopbouw aanbieden

Als je ergens langer dan 6 maanden werkt, wordt er vaak aan pensioenopbouw gewerkt. Let op, niet elk payrollbedrijf doet hieraan. Zorg er in dat geval bijvoorbeeld voor dat je maandelijks wat geld opzij zet, zodat je zelfstandig wat geld spaart als pensioen. Vraag ook wat er gebeurt als een payrollbedrijf jouw werkverleden overneemt, omdat jouw bestaande arbeidsovereenkomst/opdracht door dit bedrijf wordt overgenomen. Gaat het pensioen dan mee of niet?

Tip 3: Controleer de regeling aangaande vakantiedagen

Elk payrollbedrijf bouwt vakantiedagen op voor haar medewerkers. Dit is namelijk wettelijk verplicht. Als zelfstandige kun je zelf bepalen wanneer jij de loonheffing op deze vakantiedagen wenst uitgekeerd te krijgen. Uiteraard is het aan te bevelen deze uit te laten keren als je ook daadwerkelijk niet werkt en op vakantie bent. Zo geniet je van een lager belastingtarief en hoef je minder af te dragen.

Tip 4: Besef het verschil tussen het tarief en het bruto loon

Vraag goed na wat er bedoeld wordt met het tarief en wat er overblijft aan bruto loon. Het uurtarief staat op de factuur, het brutoloon is wat er uiteindelijk overgemaakt wordt. Dit bedrag is lager dan het uurtarief, omdat er onder andere sociale premies, verzekeringen en reserveringen vanaf getrokken worden. Spreek dus goed met het payrollbureau af wat het uiteindelijke bruto loon gaat worden. Zo voorkom je nadelige verrassingen achteraf.

Tip 5: Zorg voor een maatwerk payrollconstructie

Veel payrollbedrijven bieden standaard pakketten aan. Onze laatste tip is dan ook: ga op zoek naar een payrollbureau dat maatwerk diensten aanbiedt. Geef jouw wensen aan en laat je persoonlijk adviseren over de vele mogelijkheden met payroll. Laat het payrollbureau een oplossing voor jou ontwikkelen die naadloos aansluit bij jouw wensen en eisen. Dan geniet ook jij volop van de vele voordelen van payroll.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *