Financiering Tips

Bezint eer ge begint, dat zij mijn moeder altijd. Maar als ondernemer draait het veel meer om het zaaien. Pas als je zaait, kan je gaan oogsten. En omdat te kunnen doen, is financiering eigenlijk het fundament onder je onderneming. Anders dan vaak wordt gedacht, kost ondernemen nou eenmaal veel geld. Natuurlijk moet het uiteindelijk meer gaan opleveren, maar in het begin gaat er meer geld in dat uit. Elke beginnende ondernemer kan daarom wel financieringstips gebruiken. Vandaar ook veel ruimte voor financiering tips.

Het benodigde startkapitaal

Als begint met ondernemen dan heb je nou eenmaal een startkapitaal nodig. Breng dat goed in kaart. Budgetteer voor je zelf hoeveel geld je nodig hebt om:

  • jezelf te voorzien in je eigen levensonderhoud;
  • bedrijfsmiddelen aan te schaffen;
  • huurruimte te betalen;
  • voorraden te financieren;
  • debiteuren te financieren.

Het is handig om een liquiditeitsbegroting te maken. Via deze pagina kan je een handig excell document downloaden. Ben je niet zo’n rekenwonder vraag dan hulp van een boekhouder. Een ZZP-boekhouder helpt je daar graag bij in ruil natuurlijk voor je klandizie.

Financiering Tips

Waar haal je het benodigde geld vandaan?

Als je eenmaal weet, hoeveel geld je nodig hebt dan moet je het nog verkrijgen. Benut daarvoor al je creativiteit. Hoe vervelend ook, geld op halen is niet eenvoudig. Zeker als je nog maar net begint en geen trackrecord hebt. Ruwweg heb je de volgende financieringsbronnen:

  1. je eigen spaarcenten
  2. een banklening
  3. familie en vrienden
  4. crowdfunding
  5. investeerders

Vrijwel elke vorm van startersfinanciering vraagt om investering van eigen geld. Bank, familie, investeerders willen dat je zelf ook risico loopt. Zo weten ze zeker dat je hard zult werken om je investering  terug te verdienen. Want niemand vindt het prettig om geld te verliezen. Hoe meer geld je er zelf in stopt, hoe makkelijker het wordt om geld op te halen met de andere financieringsvormen.

Wat moet je doen om je bedrijf te financieren

Een banklening wordt niet zo snel meer gegeven. Tenzij je beschikt over een goed onderpand zoals een huis, kan je in het begin een banklening wel vergeten. Richt je daarom op je familie en vrienden. Alleen weet wel wat je doet. Geldzaken mixen met priverelaties kan wel eens verkeerd aflopen. Het zoeken van investeerders kan een oplossing zijn. Maar zij vragen veel terug. Zeggenschap, een hoge rente of aandelen. Heb je een goed idee, dan kan je misschien proberen dat te financieren met crowd funding. Er wordt steeds meer geld geleend via crowd funding. Het is zelfs mogelijk om vastgoed te financieren met crowdfunding. Het is niet zo eenvoudig om je bedrijf te financieren. Wat je ook doet en wie ook om geld vraagt, zorg altijd voor een goed ondernemingsplan.

Meer Financieringstips?

Er zijn nog veel meer financiering tips die ik je wil geven. Ik zal ze voor je verzamelen en delen via mijn blog vol met ondernemerstips.  Heb je zelf nuttige tips of wil je een artikel bijdragen? Ik ben altijd op zoek naar leuke fianciering tips. Laat het me weten en neem contact met mij op.