Tips hoe om te gaan als ZZP’er met wanbetalers

Biedt een incassobureau uitkomst?

ZZP’ers hebben er helaas nog veel te vaak mee te maken. Wanbetalende klanten. Openstaande facturen. En opdrachtgevers die gewoon weigeren te betalen. Is het dan verstandig een incassobureau in te schakelen? Wat kan zo’n bureau voor je betekenen? Wij zochten het voor je uit. Lees het allemaal in dit blog. Van wanneer je een incassobureau kunt inschakelen, tot wat je aan zo’n bureau hebt.

Wanneer schakel je een incassobureau in?

Een ZZP’er kan een incassobureau inschakelen als er sprake is van niet of slecht betalende klanten of als er geen aflossingen zijn gedaan op jouw uitstaande leningen. Hoe hoog het bedrag is dat iemand jou nog verschuldigd is, maakt bij de meeste incassobureaus niet uit. Of het nou enkele tientjes zijn of duizenden euro’s. Ga op zoek naar een incassobureau dat volgens de ‘no cure-no pay’-constructie werkt. Dit bedrijf hoef je pas te betalen als jouw wanbetalende klanten daadwerkelijk hun kosten bij je voldaan hebben. Gebeurt dit niet, dan zijn de werkzaamheden van het incassobureau kosteloos voor jou. Bespreek uiteraard ook meteen goed vooraf wát je precies moet betalen bij positief resultaat. Niet dat je dan plotseling voor nadelige verrassingen komt te staan.

Waarom veel ZZP’ers een incassobureau inschakelen eng vinden

In de praktijk blijkt dat ZZP’ers liever niet te snel een incassobureau inschakelen. Ze zijn namelijk bang dat de relatie met de klant erdoor geschaad wordt. Deze overtuiging is niet geheel logisch. Immers, wie wil er nou een (goede) relatie behouden met niet of slecht betalende klanten? In deze gevallen is het beter om de openstaande betalingen te laten voldoen en vervolgens afscheid te nemen van deze klant. Dan hoeven er ook geen slechte gevoelens tussenbeide te blijven hangen. Staat een factuur al enige tijd open? Zelfs na herinneringsberichten? Schakel in zo’n geval direct een incassobureau in. Hoe langer je wacht met een officiële vordering, hoe kleiner de kans op succes aanzienlijk.

Schakel bij voorkeur een incasso/advocaat in

Je kunt natuurlijk een ‘gewoon’ incassobureau inschakelen, maar er bestaan ook advocatenkantoren die incassozaken verzorgen. Wij raden je aan te kiezen voor de laatste optie. Dan profiteer je van de volgende voordelen:

  • Debiteuren worden sneller betaald
  • De gehele procedure ligt bij slechts één partij
  • Bij geschillen heb je direct de juiste juridische bijstand
  • Advocaten weten meer over aanverwante rechtsgebieden
  • Zowel de minnelijke als gerechtelijke incasso verloopt uiterst slagvaardig

Kortom, ga direct op zoek naar een bewezen en ervaren incassobureau als je als ZZP’er last hebt van niet of slecht betalende klanten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *