Zonnepanelen nog steeds een goed investering?

Zonnepanelen nog steeds een goede investering?

Loop ik risico op een sof?

Met de huidige energieprijzen ben je spekkoper als je zonnepanelen op je dak hebt liggen. Gratis energie en het overschot goed verkopen. Aan de andere kant hoor je steeds vaker dat zonnepanelen uitvallen op zonnige dagen. Hoe zit dit en zijn zonnepanelen nog wel een goede investring? Ik leg het uit in dit blog.

Waarom vallen zonnepanelen uit?

Opgewekte energie die niet direct wordt verbruikt, wordt teruggeleverd aan het net. Op warme dagen is dit echter zoveel dat het voor kan komen dat de stroomkabel in de straat het niet aankan. Op dat moment kun je de stroom niet kwijt en schakelt je installatie zichzelf uit om te voorkomen dat hij overbelast raakt. De reden is dat eigenlijk alleen in nieuwbouwwijken een kabel ligt die dik genoeg is voor ons moderne gebruik.

Wanneer loop je risico?

Oudere wijken hebben dunnere kabels, omdat we vroeger niet zoveel stroom verbruikten en opwekten. Zijn er al veel zonnepanelen in de straat? Dan heb je kans dat er op zonnige dagen installaties uitvallen. Wie zijn installatie dat is, is lastig te voorspellen. Dat is dus een risico. Wel zijn er een aantal factoren die de kans op uitvallen kleiner maken.

Zo wijst de praktijk uit dat wie dicht bij een stroomverdelerkast woont minder kans heeft om uit te vallen. Maar ook wanneer je meer dan elf zonnepanelen op het dak hebt liggen, is het risico kleiner. Dit komt doordat je bij 11+ zonnepanelen een zwaardere omvormer hebt. Als de buren een minder zware omvormer hebben, is de kans groot dat hun installaties eerder uitvallen en dan zit jij veilig. Ook het hebben van een thuisaccu of een elektrische auto voorkomt overbelasting, omdat je de overtollige energie dan zelf op kunt slaan en niet hoeft terug te leveren.

Conclusie

Zeker met de huidige prijzen zijn zonnepanelen nog steeds de moeite/a>e, maar vooruit denken is altijd verstandig. Met een thuisaccu, elektrische auto of door niet meer panelen te nemen dan je nodig hebt kun je het risico namelijk aardig beperken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *