wat is assessment

Wat is een assessment?

Psychologisch onderzoek voor kandidaten

Wanneer u van plan bent om kandidaten aan te nemen voor een functie van uw bedrijf, maar nog niet niet helemaal zeker bent van hun kwaliteiten, dan kunt u hen een assessment laten doen. Een assessment is een psychologisch onderzoek, waarbij psychologische hulpmiddelen worden gebruikt. Hierbij worden verschillende tests uitgevoerd. Door deze tests uit te voeren weet u of ze bij de desbetreffende functie passen. In dit blog vertellen wij u meer over wat een assessment precies inhoudt.

Selectie- en ontwikkelingsassessments

Een assessment bestaat uit twee delen: selectie- en ontwikkelingassessments. Bij een selectieassessment wordt gekeken of de kandidaat geschikt is voor een specifieke functie. Wat zij hier presteren wordt afgewogen tegen specifieke functie eisen. Wanneer meerdere resultaten van verschillende kandidaten zijn verzameld, wordt gekeken welke kandidaat het beste past. Bij de tweede assessment wordt gekeken naar de sterke en zwakke punten met betrekking tot mogelijke toekomstige functies. Hierna wordt een ontwikkelingsadvies gegeven. Het gebeurd vaak dat beide assessments worden afgenomen.

Persoonlijkheid en andere testen

De overige tests zijn onder andere: tests en vragenlijsten, intelligentietests, persoonlijkheidsvragenlijsten, interviews en simulaties. Soms worden zowel intelligentie- als persoonlijkheidstests afgenomen. De persoonlijkheidsvragenlijsten hebben minder waarde dan de uitkomsten van de intelligentietests. Dit komt doordat een sollicitant zoveel mogelijk zal antwoorden richting het gewilde antwoord. Hierdoor zijn deze testen niet altijd goed te vertrouwen. In combinatie met een interview of simulatie kan het gedrag van een kandidaat beter worden vastgesteld.

Uw eigen assessment test

Een assessment wordt dus uitgevoerd om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de intelligentie en het gedrag van een kandidaat. Dit kan het bedrijf enorm helpen met het maken van de juiste keuzes. Bent u benieuwd welk resultaat uit uw eigen assessment test komt? Vul hier uw oefenassessment in. Wilt u graag meer informatie over assessments? Stel dan hier uw vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *