Leiders en managers: alles wat u wilt weten!

Goed leidinggeven is mensenwerk

Leiderschap in uw bedrijf of organisatie is natuurlijk erg belangrijk, vinden wij bij het ondernemerscollectief. Of u nu manager bent van een groot bedrijf of dat u leiding geeft aan slechts een aantal mensen, het is altijd belangrijk om goed leiding te geven. Een leiderschapscursus kan u daar uitstekend bij helpen.

Verschillen tussen leiders en managers

Wist u dat er verschillen zijn tussen leidinggeven en een leider zijn? Leidinggeven is een positie die iemand gekregen heeft, een leidinggevende is verantwoordelijk voor een bepaalde afdeling. Een leider heeft vooral een sociale functie en kijkt onder andere naar de ontwikkeling van het personeel. Om goed het verschil tussen een manager en een leider weer te geven, hebben we verschillen op een rijtje gezet:

  • Een leider stuurt aan en een manager bestuurt
  • Een leider schept iets uit niets en een manager bouwt verder uit
  • Een leider is visionair en een manager is meer strategisch
  • Een leider handelt emotioneel, een manager vaak rationeel

Waarom leidinggeven belangrijk is

In een bedrijf is het belangrijk dat u als werkgever uw personeel motiveert om hun werk goed te doen. Dit zorgt er niet alleen voor dat uw werknemers hun werk met plezier uitvoeren, gemotiveerde werknemers presteren ook beter. Dat is gunstig voor uw bedrijf! Het is de bedoeling dat u als manager of leidinggevende uw werknemers inspireert en op een positieve manier beïnvloedt. Dit kunt u doen door een persoonlijk gesprek aan te knopen en door een motiverend voorbeeld te zijn. Daarnaast is het belangrijk dat u dicht bij uzelf blijft en geen toneelspelletje speelt.

Misvattingen over leiders en managers

Over managers zijn veel misvattingen. Dit komt doordat het verschil tussen een goede leidinggevende en een goede leider vaak niet wordt begrepen. Managers zijn broodnodig om een bedrijf draaiend te houden. Het is wenselijk als een manager competenties heeft die passen bij een leider. Over leiderschap wordt vaak positiever gedacht. Er zijn veel leidinggevenden die denken dat zij een leider zijn, terwijl dat niet waar is. Het is daarom belangrijk om het verschil te blijven zien tussen een manager en een leider.