ISO 27001 certificering behalen

Wat is de ISO 27001 certificering?

De ISO 27001 certificering is een internationale norm die betrekking heeft op uw informatiebeveiliging. Hierin staat centraal hoe u hier als organisatie mee omgaat. Door deze certificering krijgen uw klanten de garantie dat hun informatie veilig is. Hierin is het belangrijk dat de veiligheid controleerbaar is. Want dat is namelijk wat de ISO 27001 certificering inhoudt. De ISO 27001 bestaat uit een uitgebreide set van afspraken en protocollen. Deze maakt het inzichtelijk wat uw leverancier of gegevensverwerker uitvoert. Ook wordt hierin duidelijk wat er wordt gedaan om uw informatie te beveiligen. Informatie is namelijk zeer belangrijk voor het voortbestaan van uw organisatie.

De eisen van ISO 27001

De ISO 27001 standaard bestaat uit eisen waaraan het managementsysteem qua informatiebeveiliging moet voldoen. In de standaard worden de eisen voor het vaststellen, implementeren, uitvoeren, controleren, beoordelen, bijhouden en verbeteren van een gedocumenteerd informatiebeveiligingssysteem gespecificeerd. Hierin worden dan ook de algemene bedrijfsrisico’s van uw organisatie in kaart gebracht. Door middel van deze standaard worden de stappen vastgelegd die genomen zijn. Daarnaast wordt hierin duidelijk welke protocollen gevolgd moeten worden om uw informatie volledig te beschermen. Hierdoor komen kwaadwillenden nooit aan uw informatie. Het schept ook eenduidigheid en helderheid in het beleid voor informatiebeveiliging.

Duidelijkheid

Aan de hand van de ISO 27001 certificering begrijpt iedereen het doel en wat er nodig is om de doelen met betrekking tot uw informatiebeveiliging te behalen. Hierdoor wordt helderheid gecreëerd in de verantwoordelijkheden en verhoudingen tussen de gegevensverwerker, de klanten en de dienstverlener. Door de ISO 27001 standaard kunt u ervan uitgaan dat de leverancier aan alle vereiste normen voldoet voor informatiebeveiliging. Klanten hebben hierdoor een goede houvast om de strategie te bepalen voor hun informatiebeveiliging. Daarnaast wordt de certificering regelmatig en onaangekondigd gecontroleerd door een extern en gespecialiseerd auditbureau. Deze controles zijn zeer belangrijk.

De ISO 27001 certificering behalen

Wilt u de ISO 27001 certificering behalen? Hiervoor dient u een managementsysteem op te zetten en implementeren. Deze moet uiteraard voldoen aan de eisen van de ISO 27001 norm. Het handboek en op welke manier de organisatie deze gebruikt, wordt gekeurd door een gecertificeerde instelling. Slaagt u voor de toets? Dan krijgt uw organisatie voor 3 jaar het ISO 27001 certificaat. Natuurlijk wordt door de gecertificeerde organisatie jaarlijks getoetst of er nog voldaan wordt aan de eisen van de ISO 27001 norm.