Het veranderen van de regels voor payrollbedrijven door de PvdA

Als oppositiepartij de regels voor payrollbedrijven veranderen

De PvdA probeerde als regeringspartij de regels voor payrollbedrijven te vervangen. Echter, het lukte deze partij toentertijd niet. Nu gaat de PvdA als oppositiepartij het nogmaals proberen deze regels te veranderen. De vraag is dan ook of dit nu wel gaat lukken?

Initiatiefwetsvoorstel

In samenwerking met de SP en GroenLinks komt de Partij van de Arbeid nu met een initiatiefwetsvoorstel waarin geschreven staat dat payroll-werknemers dezelfde arbeidsvoorwaarden dienen te krijgen als personeel dat vast in dienst is bij ditzelfde bedrijf. Het blijft namelijk hetzelfde kantoor, hetzelfde werk en dezelfde lunchruimte, maar niet iedereen werkt hier onder dezelfde voorwaarden. Gijs van Dijk (PvdA Kamerlid) geeft aan dat hij dit wil veranderen.

Ongeveer 200.000 mensen werkzaam via payroll

Er zijn in Nederland ongeveer 200.000 mensen werkzaam via een bedrijf dat de payroll verzorgt. Deze mensen zijn dan in dienst van een payroll-bedrijf en dit bedrijf leent de mensen die bij hen in dienst zijn weer aan andere bedrijven uit. Hierdoor hoeft de inlener zich geen zorgen te maken over de cao en sociale premies. Echter is er met payroll-bedrijven geen collectieve arbeidsovereenkomst afgesloten met de vakbonden. Dit maakt het mogelijk om voor de werkgever het loon uit te betalen dat hij of zij maar wil. Hierdoor ontstaan er verschillende arbeidsvoorwaarden, terwijl hetzelfde werk wordt uitgevoerd. De reden hiervoor is dat de één werkt via payroll en de ander een vast arbeidscontract heeft.

Het ontduiken van arbeidsvoorwaarden

De werkgeversorganisatie en vakbonden hebben in het sociaal akkoord van 2013 afgesproken dat payrollconstructies voorkomen moeten worden om arbeidsvoorwaarden te ontduiken. Een deel hiervan is gerealiseerd met de Wet werk en zekerheid door minister Lodewijk Asscher. Hiermee kregen werknemers van een payrollbedrijf dezelfde bescherming bij ontslag als werknemers die vast in dienst zijn bij hetzelfde bedrijf. In 2014 wilde de Tweede Kamer verdere stappen ondernemen. Toen werd de wens geuit dat de arbeidsvoorwaarden van werknemers van gewone werkgevers en die van payrollbedrijven gelijk getrokken moesten worden. Echter is deze wens nooit werkelijkheid geworden.

De initiatiefwet is een eerste stap naar een eerlijke arbeidsmarkt

De PvdA zit nu in de oppositie, net als Groenlinks en de SP. Hierdoor wordt het mogelijk voor de linkerflank om een soort bond te sluiten. Er wordt aangegeven dat de initiatiefwet een belangrijke stap is richting een arbeidsmarkt die voor iedereen eerlijk is. Blijf dus als ondernemer de ontwikkelingen volgen op het gebied van payroll. En kies als ondernemer voor een betrouwbaar en eerlijk payrollbedrijf. Wij hebben voor u voorwerk gedaan en vonden een payrollbureau dat betrouwbaar is en zich aan de regelgeving houdt. Wij vonden J&M Personeelsdiensten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *